Sorbet – fantastyczna przekąska na upalne dni!

Sorbet to fantastyczna przekąska na upalne dni. Miksowany bez cukru świetnie nadaje się nawet dla maluszków.

Sorbet truskawkowy

Upały, żar leje się z nieba, zęby idą, wszystko jest nie tak, to jak tu dogodzić trojakom? Sorbet załatwi co najmniej dwa problemy. Schłodzi dziąsła i ulży w upale. A wtedy zły humor maluchom minie. Tradycyjny sorbet robiony jest na bazie syropu cukrowego, jednak Trojakom wyeliminowaliśmy go z przepisów.

Do zrobienia pysznych, domowych lodów wcale nie potrzeba specjalistycznego sprzętu – wystarczą świeże owoce i odrobina dobrych chęci! Uwielbiam sorbety za to, że można je szybko przygotować i jeść niemal bezkarnie – o ile oczywiście zrobimy je bez cukru. Podczas upalnych dni nie ma chyba lepszego sposobu na ochłodę. Pierwszy raz daliśmy spróbować sorbet Trojaczkom w dzień dziecka, ot Matka zaszalała. Miały wtedy niecałe 8 miesięcy. Zjadły głównie wafelki od lodów umazane zimnymi owocami, ale dla nich było to coś nieziemskiego. Żałuję, że tego nie nagrałam. Uwielbienie na buźkach i rozpacz, gdy się skończyło jest nie do opisania słowami. Po prostu to trzeba było zobaczyć. Nasze dzieciaki uwielbiają tę przekąskę.

Przepisy

(owoce mrożone ze świeżymi najlepiej mieszać w proporcji 2:1)

Sorbet truskawkowy z melisą/miętą

  • 2 miseczki zamrożonych truskawek
  • 1 miseczka świeżych truskawek
  • kilka listków świeżej melisy/mięty
  • opcjonalnie nieduży dojrzały banan (np. gdy truskawki są kwaśne)

Świeże truskawki blendujemy dokładnie z melisą/miętą. Dodajemy owoce mrożone i ponownie miksujemy. Kiedy masa będzie jednolita, przelewamy ją do pojemników/pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny. Sorbet warto kilkukrotnie przemieszać w czasie tych dwóch godzin, dzięki czemu zniwelujemy powstające kryształki lodu.

Sorbet z czarnej porzeczki

  • 0,5 kg porzeczek
  • dwa-trzy bardzo dojrzałe banany
  • opcjonalnie 1 duża pomarańcza 

Owoce myjemy, suszymy i miksujemy na gładkie pure razem z sokiem z jednej pomarańczy i dojrzałymi, słodkimi bananami. Część porzeczek możemy zamrozić na noc. Dla niektórych z Was pomarańcza będzie kontrowersyjna, jednak nie ma przeciwwskazań, by została wprowadzona wcześniej. O rozszerzaniu diety możecie przeczytać również tutaj. Kiedy masa będzie miała jednakową konsystencję, przelewamy do pojemnika i na 2 godziny wkładamy do zamrażarki, pamiętając co jakiś czas przemieszać zastygającą masę.

Sorbety możemy wykonać z większości owoców, ogranicza nas tutaj tylko wyobraźnia i nasz własny smak. Ciekawą propozycją są ananasowe sorbety z miętą. Ogólna zasada jest taka, by do tych bezcukrowych wykorzystywać słodkie owoce. Większość ziół takich jak bazylia, mięta, melisa, oregano możemy wprowadzać już od 6 miesiąca, dlatego spokojnie możemy wykorzystać je w lodach.

Tagi , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *